Aleksi Sahala

Mannerheim oli maailmankansalainen

  • Mannerheim oli maailmankansalainen

Nimeltä mainitsemattomassa sosiaalisessa mediassa leviää muutaman tohtorisnaisen tempaus, jota yliopistopiireissä hehkutetaan "huisin hienona" ja "mahtavasti toteutettuna" kannanottona. Kyseessä oli siis käsissä riiputeltava lakana, johon on kirjoitettu "MARSKI OLI MAAILMANKANSALAINEN". Sanavalintaa oli yleiskielistetty, sillä "kosmopoliitti" koettiin liian vaikeaksi sanaksi heikosti koulutetulle kadunmiehelle.

Sitten asiaan.

Olisiko joku tohtoriksi väitellyt, tai muuten saman valistuneisuustason saavuttanut henkilö valmis tavaamaan tyhmälle maisterille, mikä tässä tempauksessa oli niin "huisin hienoa"?

Itseäni jäi lähinnä askarruttamaan, mitä tällä kankaalla olkeastaan haluttiin sanoa, ja kuinka sen koettiin tarkalleen liittyvän 612-marssin teemaan. Jokaisen ympäröivää maailmaa seuraavan valtiotieteen tohtorin luulisi jo tiedostavan, että nämä ihmiset eivät suinkaan vastusta Fazereita, Mannerheimeja tai Finlaysoneita, vaan ennemminkin juosten kustua järjestelmää, joka muhoo humanitaarisen maahanmuuttokoneiston taustalla. Toki varmasti marssille mahtui mukaan umpiluusta veistettyjä rasistejakin, mutta tuskin näidenkään päällimmäisenä huolena on juuri Mannerheimin reinkarnaatio.

Postauksesta haiskahtaa ehkä teelusikallinen turhautumista siihen, että rauhanomainen vastaprovokaatio ei saanut syntymään mitään suurempaa konfliktia. Näin ollen lopulta voitiin olla huolestuneita lähinnä marssijoiden alkoholinkäytöstä, joka nyt ilmeisesti oli väärin, vaikka samaan aikaan maan intellektuelli kulttuuriälymystö oli ryystämässä boolia linnanjuhlissa.

Ehkä huisin hienoa tässä oli se, että vastamielenosoitus hoidettiin kaksikon osalta rauhallisesti, ilman pullojen ja kivien heittelyä, hevosten jaloissa konttaamista tai ikkunoiden särkemistä pyörätelineillä. En kuitenkaan näkisi näistä toimistä pidättäytymistä aplodien arvoisena tekona akateemisen loppututkinnon suorittaneilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Mikä oli tarkkaan ottaen 612-marssin teema?

Aleksi Sahala

Siitä voit lukea vaikkapa täältä: http://612.fi/
Tietoa Eeron mainitsemasta ylioppilaiden kulkueesta löytyy täältä: http://itsenaisyyspaiva.ayy.fi/fi/

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Luulin että iellä Hesassa mellakoinii huvikseen ihan vain mellakoinninvuoksi ilman mitään teemaa niinkuin silloin kun ikkunasta heitetiin pyöräteline. Tuollaisen anarkistisen kuvan saa mediasta. Mietin toki osoitettiinko sielä mieltä hallitusta tai itsenäisyyttä vastan. Tosin oli eilen isolla otsikoilla lehtien kansissa että Nykäsen Matti joi visdyä ja aiheutti vaimolleen jalkavamman (iltalehti).

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Oli olemassa Ylioppilaiden soihtukulkue, mihin "soihdunkantajat" eivät halunneet osallistua. Ehkä nationalistit eivät ole ylioppilaita? Toisaalta ei-ylioppilaiden kulkue voi olla protesti akateemisuudelle, koska sehän on elitististä?

Veikkaisin ei-ylioppilaiden soihtukulkueen motiiviksi ihan normaalia muukalaisvihaa, mistä saa voimaa vihata ja luoda vihaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Huolestunut olen minäkin tutkimuksen tasosta, jos tätä rataa mennään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lakanaprovokaatio toimi näemmä oikein hyvin, kun näin pahasti tarvitsee täälläkin itkeskellä.

Konfliktia ei tosiaan syntynyt, mikä selvästi ottaa Sahalaakin päähän. Koko 612-kulkueen tarkoitushan on provosoida, ja selvästi marssijoita ärsyttää ylen kaiken se, että joku provosoi heitä takaisin. Sahalankin pitää tässä vielä erikseen yrittää viestittää, että lakanaa pitävät ihmiset olivat oikeastaan käytännössä vain anarkisteja, jotka eivät heitelleet pyörätelineitä.

Erittäin onnistunut mielenilmaus siis.

Aleksi Sahala

Päin vastoin. Sahala on varsin tyytyväinen ettei minkäänlaista konfliktia syntynyt. Suoraan sanoen olen yllättynyt, ettei joku luupää käynyt tönimään kaksikkoa.

Sahala ei myöskään missään vaiheessa viitannut siihen, että kyseessä olisivat olleet minkään sortin anarkistit. Sen sijaan olin tässäkin tapauksessa tyytyväinen, että mieltä kyettiin osoittamaan rauhanomaisesti haukkumatta vastapuolta rasisteiksi (tai ryömimättä poliisihevosten jaloissa).

Mukavaa kuitenkin, että tohtori Jalonen myöntää lakanatempauksen provokaatioksi. Tässä olemme täysin samaa mieltä. Tempun tekijäthän nimittäin nimen omaan kirjoittivat, ettei toiminnalla ollut provokatiivisia tarkoitusperiä.

En tosiaan ota kantaa siihen, onko muutama vastaanottettu "suvakit"-huuto osoitus erittäin onnistuneesta mielenilmauksesta. Niitä saa tänä päivänä paljon pienemmälläkin vaivalla, kuin maalaamalla ison lakanan ja seisomalla sateessa.

Niko Sillanpää

Eipä näytä "provokaatio" kovin hyvin ainakaan tuolla kriteerillä onnistuneen. Tämä Sahalan blogi on nimittäin ensimmäinen negatiivinen ulostulo, jonka asian tiimoilta näen.

Pääreaktio on #unelman harjoittamaa some-floodausta ja hypomaanista tumputtamista tähän tempaukseen liittyen. Jolla kriteerillä tempaus tosiaan onnistui erinomaisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hienoa itsenäisyydessämme onkin se että itse kukin voi osoittaa tai olla osoittamatta mieltä asian kuin asian puolesta tai vastaan.

Yhtä varmaa on myös ettei sellaista jonkun kannattamaa asiaa olekaan josta joku ei pahoittaisi mieltään.

Jos nyt mikä tahansa ääritaho hulinoi ja pistää ranttaliksi niin häpeäksi on omalle asialleen.

Tuosta ihan itänaapurista löytyy sellaisiakin paikkoja jossa ei kaiken maailman asioista mieltä osoitella. Varmaan sieltäkin löytyy kansalaisia jotka ovat asiantilaan tyytyväisiä.

Reijo Tossavainen

Marski oli maailmankansalainen, mutta ennenkaikkea suomalainen.

Mannerheimin tapaan minäkin olen asunut vuosia ulkomailla ja matkustellut noin 60 maassa. Olen silti ennenkaikkea suomalainen.

Nykymaailmassa hyvin monet asuvat Mannerheimin tapaan ulkomailla ja matkustavat ulkomailla, mutta ovat ennenkaikkea suomalaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mannerheim lähti parikymppisenä Venäjälle ja palveli siellä tsaaria kolmekymmentä vuotta. Ymmärrän niitä, jotka pitävät häntä Venäjän sankarina.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Presidenttinä hän halusi siirtää pääkaupungin sisämaahan ja ehdotti mm Tamperetta sekä Jyväskylä. Vaikka Paasikivi estikin siirto aikeet Mannerheim muistetan Jyväskylässä sotasankarin lisäksi tästä. Vaan on se ollut Manulla hurjaa kun ratsasti Venäjänpoikki Kiinaan tiedustelutehtäviin, oikein Akaan Marko Polo.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Juuri näiden ns kansallismielisempien taholta mä olen usein kuullut esitettävän väitteen että ruotsia äidinkielenään puhuva ei voi olla suomalainen. Olen kyllä perustellusti eri mieltä.

Vaan ehkäpä heikäläisten kannattaisi nyt aluksi tehdä itse itselleen selväksi asioita jotta voivat olla samaa mieltä itsensä kanssa. Sen jälkeen juttua on helpompi jatkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Manun isopappa Carl Erik oli vasta ensimmäinen Suomeen Ruotsista muuttanut Mannerheim ja suku sai Suomessa elantonsa hevossiittolalla. Tuo hieman rapauttaa Manun Suomalaisuutta, mutta kaippa ansioteot maan puolesta ja ristiriitainen presidenttikausi korvaavat sen.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Ottamatta kantaa sen enempää 612 kulkeeseen tai vastamielenosoittajiin, "lakanatempaus" oli yksinkertainen eikä vähääkään nokkela. Samansuuntaisen reaktion olisi saanut kirjoittamalla lakanaan vaikka "Suomalaisuus kunniaan" ja seisoen sen kanssa vastamielenosoittajien edessä. Sen jälkeen länkyttäen kuinka suomalaisuus ei ole syntyperäistä vaan yleinen arvomaailma johon jokainen voi samaistua riippumatta synnyinpaikasta ja uskonnosta.

Mitä tällä haluttiin todistaa? Että osa 612 marssiin osallistujista olivat rasisitisesti ajattelevia mörköjä? No, onneksi olkoon. Tohtoritason tutkimus onnistui provosoimaan reaktion ihmisistä tavalla jonka me jokainen tiesimme onnistuvan.

Itselleni tempauksen arvo on niin lähellä nollaa kuin se voi olla. In other news, water is wet.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vai että "MARSKI OLI MAAILMANKANSALAINEN"
Mieshän vietti autonomin ajan nuorutensa Venäjällä tsaarin sotilaana, ja lapsena häntä kuvailtiin louhisaaren kartanossa sotaisaksi. Suurin teko varmanoli että hän ratsasti Venäjn halki Kiinaan tiedustelu tehtävissä Venäjä-Japani sodan aikaan. Suomen itsenäistyttyä hän muutti perheineen Suomeen ja alkoi keskittyä politiikkaan. Sisällissodassa hän oli valkoisia ja sai wikipedian mukaan traumoja. Manu pääsi presidentiksi ja mies kaveerasi paljon sota-aikana Hitlerinkanssa, on epäilty jopa tiiviimpääkin suhdetta miesten välillä mutta lienee perätön väite. Mannerheim myös halusi siirtää pääkaupungin Helsingistä sisämaahan ja suututti sillä mm Paasikiven mikä vaikutti presidenttikauden jatkoon. Lopulta hään kuoli sairastamaansa vaytsahaavaan Sveitsiläisessä yksityissairaalassa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivoisin kovasti anarkistien ja muiden unelmaihmisten järjestävän nyt uusia unelmamarsseja ja -mielenosoituksia.

Juuri nyt niitä erityisesti tarvittaisiin.

Väkeä olisi taatusti tulossa sankoin joukoin, samoin kuin maamme eturivin artistit esiintymään.

Biisitoive: "We shall overcome!"

Aleksi Sahala

Itse toivoisin meilläonunelma vs. rajatkiinni -vastakkainasettelun ja provosoivien marssien sijaan asiallista keskustelua, jonka myötä ihmiset kykenisivät ehkä vähän paremmin ymmärtämään toistensa tarkoitusperiä – joita eivät suinkaan ole sauna-kossu-mämmi-monokulttuuri tai islamisaatio ja "raiskauskulttuuri".

Se on nähty, että asialliselle keskustelulle ei ole sijaa kummankaan leirin järjestämissä tapahtumissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mannerheim oli Suomen kansalainen.

Matti Kolehmainen

Mitenkä tämä Mannerheimin maailmankansalaisuus liittyy nykyiseen kansainvaellukseen Eurooppaan? Siis yrittääkö joku aivan tolkullinen ihminen esittää, että Marski olisi hyväksynyt asekuntoisten miesten raukkamaisen paon omasta maastaan jättäen maansa siviilit oman onnensa varaan? Tutkijat voisivat nyt vaikka aluksi tutkia, mitä mieltä Marski oli rintamakarkuruudesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Noissa maailman kriisimaissa ei ole rintamia. Ei joukko-osastoja johon liityä vaan pikemminkin sellaisia joihin liitetään pakolla.

Tuskin kenenkään kannattaa ratsastella marskilla nykypäivän valossa. Mutta kun ottaa huomioon että Suomeen tuli vuosina 1917-22 tuhansia pakolaisia niin eipä tuo ainakaan ollut mieltään osoittamassa. Pelkästään v 1922 itärajan kautta pölähti pakolaisia 33 500.
Noihin aikoihin myös Suomesta lähti pakolaisia Neuvostoliittoon paremman elämän perässä. Nykysin Suomesta muualle maailmaan leveämmän leivän perässä lähteneitä kuuluu kutsua trendikkäästi elintasosurffareiksi.

Aleksi Sahala

Tuo trendisanahan viittaa nimen omaan turvapaikkamenettelyn kautta tapahtuvaan, mutta taloudellisesti motivoituun maahanmuuttoon. Käsittääkseni tällaista maastamuuttoa ei Suomesta parhaillaan tapahdu.

Sen sijaan termin "elintasopakolainen" määritelmä on hieman laajempi, ja sitä voitaneen soveltaa myös Suomesta paremman tulotason perässä muuttaviin ihmisiin.

Kielitoimisto: "siirtolainen jonka muuton syynä on paremman elintason tavoittelu".

Toimituksen poiminnat